Phone: +359 2 815 40 80

Compare Listings

Колко ще ми струва да отдам апартамента си под наем?

Разходите, свързани с отдаване под наем са следните:

Нашата практика е преди настаняването на наемател да организираме инвентаризация и подробен опис на състоянието на апартамента, както и на мебелите и оборудването в него. На база това се определя пазарната стойност на имота. Цената на услугата варира в зависимост от площта на имота.

Агентската комисионна обикновено е дължима след подписване на договора за отдаване под наем и настаняването на наемателя. Комисионната е процент от договорената наемна цена плюс ДДС.

Всички разходи за реклама би трябвало да са заложени в агентската комисионна. За допълнителна сигурност е добре да обсъдите въпроса с Вашия агент предварително, тъй като съществуват агенции, които биха Ви таксували отделно за реклама.  

По принцип е редно Вашият агент да Ви придружава на всички огледи в рамките на работния ден. Понякога обаче обстоятелствата налагат организиране на огледи и срещи извън общоприетото работно време. Ето защо е препоръчително да се спрете на агенция, чиито служители са достатъчно гъвкави, на разположение и готови да реагират по всяко едно време.

Вашето присъствие не е наложително, в случаите когато агентът разполага с ключовете от имота Ви и кодове за достъп (ако има такива). Той е този, който организира огледите и присъства на всеки един от тях.

 

Важно е да се отбележи, че наемателите често се чувстват по-спокойно, когато собственикът не присъства на огледа.

Таксата за управление на имота Ви представлява процент от наемната цена плюс ДДС и е платима при подписване на Договора за отдаване на наем.

Вижте тук условията и таксите, които My Home предлага на своите клиенти

Обикновено депозитът е в размер на един или два месечни наема и е изискуем при подписване на Договора за наем.

 

My Home задържа депозита, предоставен от всеки един наемател, което ускорява процеса на връщането на депозираните пари при напускането на наемателя.

Цените варират в зависимост от размера на Вашия имот, но вашият брокер трябва да може да организира инвентар от ваше име.

Моят дом може да организира инвентаризация / регистрация за вас. За управляваните имоти това е включено в таксата за управление.

При дългосрочно отдаване, Вие получавате платения наем чрез банков превод на една и съща дата всеки месец – датата, към която наемът е дължим. Обикновено това е числото от месеца, на което наемателят се е нанесъл.

 

Относно краткосрочното отдаване под наем, Вие получавате цялата сумата преди наемателят да се нанесе в имота Ви.