Phone: +359 2 815 40 80

Compare Listings

Колко ще ми струва да продам имота си?

Сумата, която ще трябва да отделите за продажба на имота включва следните компоненти:

 

Комисионна за агента на недвижими имоти
Тази комисионна се заплаща чак, след като агентът продаде имота Ви и договорът е сключен. Комисионната е процент от договорената цена на продажбата + ДДС. Повече подробности може да намерите в секция Такси & Условия.

 

Правни такси за съставяне на нотариален акт за прехвърляне на имот

Зависят от адвоката, който сте наели.

Всички разходи за реклама би трябвало да са заложени в агентската комисионна. За допълнителна сигурност е добре да обсъдите въпроса с Вашия агент предварително, тъй като съществуват агенции, които биха Ви таксували отделно за реклама.

Вашият Нотариален акт е доказателството за собственост на имота и Вие би трябвало да съхранявате оригинала му. В случай на загубен Нотариален акт може да се изработи сертифицирано копие, но това подлежи да допълнителна такса.

Ще имате нужда от Нотариален акт, за да бъде имотът Ви рекламиран и в последствие продаден.

Не е задължително да ремонтирате имота си преди да го обявите за продажба, но все пак един освежителен ремонт винаги е добра е идея. Това се забелязва от купувачите и прави добро впечатление. Повече професионални съвети как да представите в добра светлина имота си може да получите от нашите служители.

Вашият агент би трябвало да организира и участва във всеки един оглед на имота Ви в определените за това часове. Въпреки това има ситуации, в които се налага да помолят вас да присъствате на някой оглед, но това се случва изключително рядко. Съветваме Ви да изберете агент, който Ви предлага  гъвкави часове за огледи. По този начин процесът се оптимизира и се свеждат до минимум случаите, в които Вие самите трябва да се заемете с огледи.

Вашето присъствие не е наложително в случаите когато агентът разполага с ключовете от имота Ви и кодове за достъп (ако има такива). Агентът е този, който организира огледите и присъства на всеки един от тях.

Важно е да се отбележи, че наемателите често се чувстват по-спокойно, когато собственикът не присъства на огледа.

Това зависи от условията на офертата и от Вашите лични предпочитания.

За разлика от повечето агенции ние държим тези такси да се покриват от купувача. В отделни случаи обаче може да се договори тези такси да бъдат разделени в някакво съотношение. Обикновено таксата за нотариално прехвърляне на имота е в размер на около 4% от продажната цена.

До датата на завършване на сделката, която е определена от самите Вас и купувача.

Ако продавате имот, който притежавате от 5 години или повече, то тогава тази такса не е необходима. В противен случай дължите 10% такса върху разликата от цената, за която сте купили жилището и тази, за която го продавате.